Belichting

De belichting op een pasfoto moet gelijkmatig zijn en dit zowel op het gezicht als op de achtergrond. Een pasfoto die onder- of overbelicht is, die schaduwen vertoont of waarop reflecties te zien zijn zal men voor officiële doeleinden niet kunnen gebruiken. De flits die gebruikt wordt bij het nemen van een officiële pasfoto mag niet op de foto zelf gereflecteerd worden en mag geen witte vlekken geven op het gezicht van de persoon of op de achtergrond van de foto. Andere oorzaken van reflectie kunnen onder meer een glimmende huid zijn, transpiratie of accessoires zoals sieraden.

Voorbeelden

Belichting van officiële pasfoto's 1Belichting van officiële pasfoto's 2

V.l.n.r.: 1. goede foto, 2. onderbelicht, 3. overbelicht, 4. overbelicht.

Belichting van officiële pasfoto's 3Belichting van officiële pasfoto's 4Belichting van officiële pasfoto's 5

V.l.n.r.: 1. schaduw gezicht, 2. schaduw gezicht, 3. reflectie, 4. reflectie, 5. reflectie (witte vlekken), 6. reflectie (witte vlekken).

De eerste foto is een perfect voorbeeld van een foto met een goede belichting. Er zijn immers geen schaduwen, reflecties of vlekken te zien. De tweede foto is duidelijk onderbelicht en als gevolg hiervan veel te donker om als officiële pasfoto te gebruiken. De derde en de vierde foto zijn niet aanvaardbaar omdat deze overbelicht zijn.

Op de vijfde en de zesde foto zijn er duidelijke schaduwen in de gezichten merkbaar. De zevende en de achtste foto in dit rijtje kunnen niet als officiele pasfoto’s gebruikt worden omdat er reflectie op de gezichten te zien is.

Ook de laatste twee foto’s voldoen niet aan de acceptatiecriteria qua belichting. Op het hoofd van de personen zijn er immers duidelijk te zien.