Pasfoto’s moeten aan vele eisen voldoen, als je ze voor een paspoort of een ander officieel identiteitsbewijs wilt gebruiken. Deze eisen zijn in samenwerking met de Europese Unie en de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) door de Rijksoverheid opgesteld en worden op een fotovoorbeeld-tabel gepresenteerd.

De eisen zijn in de volgende elf categoriën verdeeld: scherpte en contrast, belichting, achtergrond, weergave gezicht , houding, uitdrukking gezicht, bril, belichting, positionering, uitzonderingen wegens godsdienstige of levensbeschouwelijke redenen en de bijzonderheden voor kinderen onder de 6 jaar.

Fotokwaliteit

Pasfoto’s voor officiële documenten moeten eerst en vooral in kleur zijn. Zwart-wit foto’s zijn helemaal niet toegestaan. Daarnaast moet op de foto het gezicht van de betreffende persoon scherp en duidelijk zijn en moet deze goedgelijkend weergegeven worden. Vooral het […] Verder lezen »

Achtergrond

De achtergrondkleur van een pasfoto die voor officiële doeleinden gebruikt wordt moet lichtgrijs, lichtblauw of wit zijn. Andere kleuren worden echt niet toegestaan en pasfoto’s met een iets afwijkende kleur zullen dan ook meteen geweigerd worden. Daarnaast moet de achtergrond […] Verder lezen »

Weergave gezicht

Op een pasfoto die voor officiële doeleinden gebruikt wordt moet het gezicht van de betreffende persoon volledig zichtbaar zijn. Dit wil zeggen dat zowel de zijkanten van het gezicht als de ogen niet geheel of gedeeltelijk bedekt mogen zijn. Haar […] Verder lezen »

Houding

Zowel het hoofd als de schouders moeten op een pasfoto die voor officiële doeleinden gebruikt wordt recht en naar voren afgebeeld staan en de ogen van de persoon moeten op een horizontale lijn staan. Het hoofd van de persoon mag […] Verder lezen »

Gezichtsuitdrukking

Het gezicht van een persoon op een pasfoto die voor officiële documenten gebruikt wordt moet door middel van geautomatiseerde gezichtsherkenning vergeleken kunnen worden met de persoon zelf. Hiervoor is het absoluut noodzakelijk dat deze persoon recht in de camera kijkt […] Verder lezen »

Bril

Iemand die een bril draagt, mag deze ophouden bij een officiële pasfoto. Dit geeft immers een getrouwe weergave van hoe de persoon eruitziet. Toch moet er speciale aandacht besteed worden bij brillen op een pasfoto. Zo moet ervoor gezorgd worden […] Verder lezen »

Belichting

De belichting op een pasfoto moet gelijkmatig zijn en dit zowel op het gezicht als op de achtergrond. Een pasfoto die onder- of overbelicht is, die schaduwen vertoont of waarop reflecties te zien zijn zal men voor officiële doeleinden niet […] Verder lezen »

Positionering

Op een officiële pasfoto moet het hoofd van de persoon zowel in de breedte als in de lengte precies in het midden staan van het oppervlak van de foto en volledig afgebeeld worden. Het gezicht moet met andere woorden gecentreerd […] Verder lezen »

Uitzondering: Fysieke of medische redenen

Het kan zijn dat je op basis van fysieke of medische redenen geen pasfoto kunt maken volgens de officiële regels, die de overheid heeft opgesteld. Deze biometrische eisen aan pasfoto’s kunnen soms moeilijk toegepast worden bij mensen met een fysieke […] Verder lezen »

Uitzondering: Kinderen jonger dan 6 jaar

Ook officiële instanties weten dat het niet altijd eenvoudig is een pasfoto te maken die perfect aan alle acceptatiecriteria voldoet van kinderen jonger dan zes jaar. Als kinderen jonger dan zes jaar zijn is het voldoende dat hun pasfoto enkel […] Verder lezen »