Paspoortfoto voor jonge kinderen

Met kinderen op reis gaan vraagt heel wat voorbereiding. Welke reisbestemmingen zijn er geschikt voor kinderen? Zijn er op jouw bestemming extra faciliteiten voor kinderen? Is het hotel waar jullie zullen verblijven kindvriendelijk? Allemaal vragen die je het best stelt vooraleer je beslist om met de kinderen ergens heen te reizen. Ook koffers pakken voor kinderen kan best een hele klus zijn. Hoeveel neem je mee? Wat neem je mee van thuis en wat kan je beter ter plaatse kopen? Naast deze praktische overwegingen moet je vaak ook rekening houden met administratieve beslommeringen.

Documenten die je zeker moet bij hebben als je met kinderen reist

Ook kinderen moeten, net als volwassenen, voor sommige bestemmingen in het bezit zijn van een eigen paspoort. Vroeger konden kinderen tot en met 15 jaar bijgeschreven worden in het paspoort van een van de ouders. In 2009 al besliste de Europese Unie om dit niet meer toe te staan. Dit heeft te maken met de vastgestelde normen met betrekking tot de veiligheid. De biometrische gegevens van elke persoon moeten hiervoor in het paspoort opgenomen zijn. Een van deze biometrische gegevens is een gezichtsopname. Vanaf 26 juni 2012 is het dus voor alle kinderen in Nederland verplicht om een eigen paspoort te hebben om naar het buitenland te reizen.

Nu kinderen door deze verordening niet meer mogen bijgeschreven staan in het paspoort van een van de ouders, wordt er vaker gecontroleerd of er daadwerkelijk een relatie bestaat tussen het kind en de meereizende volwassene. Dit gebeurt vooral als de kinderen een andere achternaam hebben. Het is daarom belangrijk dat je ook aanvullende documenten meeneemt als je met minderjarige kinderen reist. Als extra documenten neem je het best een kopie mee van de geboorteakte of een recent uittreksel uit het gezagsregister. Het is natuurlijk ook altijd interessant om voor de eigenlijke reis contact op te nemen met de ambassade van het land waar je heen reist. Zo kom je meteen te weten of zij bijkomende eisen stellen hieromtrent.

Een eigen paspoort voor kinderen

Een paspoort voor minderjarige kinderen kan je aanvragen bij de gemeentediensten van de gemeente waar jouw kind ingeschreven staat. Zowel bij de aanvraag als bij het ophalen van het paspoort moet jouw kind jou vergezellen naar het gemeentehuis.

De officiële pasfoto voor een paspoort voor kinderen

Een eigen paspoort betekent dus ook dat je voor kinderen een officiële pasfoto moet maken. Net als een officiële pasfoto voor volwassenen, moet ook de pasfoto voor een paspoort voor kinderen voldoen aan de eisen gesteld door de I.C.A.O. (International Civil Aviation Organization). Voor pasfoto’s voor kinderen onder de zes jaar zijn de eisen qua houding en gezichtsuitdrukking iets soepeler.

Zij moeten niet aan de volgende eisen voldoen:

  • Houding: ogen open op een horizontale lijn, hoofd gekanteld en schouders recht.
  • Uitdrukking: neutrale blik, recht in de camera kijken en mond gesloten.

Voor kinderen onder de zes jaar en vooral voor heel jonge kinderen is het immers niet altijd even makkelijk om een mooie rechte houding aan te nemen als er een pasfoto gemaakt wordt. Veel jonge kinderen hebben bovendien de neiging om te lachen of verwonderd te kijken als er een foto genomen wordt.

Een officiële pasfoto voor een paspoort voor kinderen

Voor een officiële pasfoto van jouw kind, kan je natuurlijk altijd terecht bij een fotograaf. Kleine kinderen vinden het echter vaak niet fijn om een foto te schieten in zo’n speciaal ingerichte fotostudio waar de lichten meestal vrij fel zijn. Bovendien moet je vooral veel geduld hebben om zo’n kleintje wat netjes op een pasfoto te krijgen. En laat ons eerlijk zijn, vaak hebben fotografen de tijd niet om geduldig te wachten op de ideale foto van zoon-of dochterlief.

Daarom is het veel interessanter om een pasfoto voor kinderen zelf te produceren, in hun vertrouwde omgeving.

Enkele tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Hou de favoriete knuffel of het favoriete speelgoed bij de hand. Hiermee kan je de aandacht van jouw kind trekken en zal het recht in de camera kijken.
  • Je kan de aandacht ook trekken door jouw kind aan te spreken of even te zwaaien. Hoogstwaarschijnlijk zal jouw kind hierdoor lachen, maar kinderen onder de zes jaar hoeven geen neutrale gezichtsuitdrukking te hebben op hun officiële pasfoto.
  • Je kan jouw kind gerust wat helpen om rechtop te zitten. Zorg hierbij wel dat jouw handen niet zichtbaar zijn op de pasfoto.
  • Door middel van een laken of een doek in een grijze, lichtblauwe of witte kleur, kan je zorgen voor de juiste achtergrond van de pasfoto.
  • Lukt het eventjes niet om hem of haar op de juiste manier op de pasfoto te krijgen, probeer het dan later gewoon opnieuw.