Een paspoort voor je baby

Op reis gaan is meestal een familieaangelegenheid. Allemaal lekker even gaan uitrusten en de tijd nemen om te genieten van elkaar. Met een baby op reis gaan vraagt echter heel wat voorbereiding. Vaak heb je veel meer in te pakken als je met een baby op reis gaat. Vergeet bij de voorbereiding van jouw reis ook zeker niet dat ook voor baby’s een paspoort vereist is.

Een eigen paspoort voor baby’s

Vroeger bestond de mogelijkheid om kinderen tot en met vijftien jaar bij te schrijven op een paspoort voor volwassenen. Sinds 26 juni 2012 is dit echter niet meer mogelijk. Wanneer je op reis gaat naar een land waarvoor een paspoort vereist is, heeft iedere Nederlandse burger, dus ook een kersverse baby, een paspoort nodig.

Aanvragen van een paspoort voor baby’s

Een paspoort voor baby’s vraag je, net zoals een paspoort voor volwassenen, gewoon aan bij de gemeentediensten van jouw woonplaats. De baby moet aanwezig zijn bij de aanvraag van het paspoort en als je het paspoort gaat ophalen, moet de baby ook mee naar de gemeentediensten.
Om lange wachttijden te vermijden en om zeker te zijn dat je alle juiste documenten mee hebt, is het aan te raden om vooraf contact op te nemen met de gemeentediensten. Het kan immers gebeuren dat er aan het loket een lange wachtrij staat en met een ongeduldige baby op de arm duurt wachten nog eens zo lang.

Een pasfoto voor het paspoort van een baby

Een eigen paspoort voor jouw baby betekent uiteraard ook dat jouw baby een officiële pasfoto nodig heeft.

Leuke kiekjes nemen van jouw baby is een aangename bezigheid en vaak staat jouw baby er ongelooflijk schattig op. Een heel ander verhaal wordt het echter als je een officiële pasfoto van jouw kleintje moet hebben. Deze officiële pasfoto voor op het paspoort van jouw baby moet immers ook aan de voorwaarden van de I.C.A.O. (International Civil Aviation Organization) voldoen.

De voorwaarden die het I.C.A.O. stelt qua afmetingen en kwaliteit van de pasfoto zelf zullen uiteraard geen probleem vormen, maar wat met de eisen die gesteld worden aan de houding en het gezicht? Helemaal niet makkelijk om een baby van enkele weken of enkele maanden oud een rechte houding te laten aannemen of een neutraal gezicht te laten zien.

Gelukkig bestaan op een aantal voorwaarden uitzonderingen voor baby’s. Zo hoeft een baby geen duidelijk rechte houding aan te nemen, mag het hoofd wel iets gekanteld zijn en moeten de ogen niet op eenzelfde lijn staan. Recht in de camera kijken en een neutrale blik zijn ook niet nodig. Jouw baby mag, in tegenstelling tot jij als volwassene, dus wel lachen op een officiële pasfoto.

Hoe kan je nu het best een officiële pasfoto laten maken van jouw baby?

Je kan uiteraard naar een fotograaf gaan. Een vreemde omgeving is echter niet de meest rustgevende plaats voor zo’n kleintje en het zal dan ook een heel gedoe worden om jouw baby rustig te houden bij de fotograaf. Nu mag een baby wel lachen op een officiële pasfoto, maar een huilende baby wordt nog altijd niet toegestaan. Bovendien zijn de lichten bij een fotograaf vaak te fel, waardoor de baby schrikt en nog onrustiger gaat worden. Een friemelende en overactieve baby, die kan je echt wel niet op een officiële pasfoto krijgen.

De meest efficiënte manier om jouw baby toch een beetje aardig op een officiële pasfoto te krijgen, is de pasfoto zelf maken van de baby, in zijn eigen vertrouwde omgeving. De baby zal niet alleen veel rustiger zijn, maar je kan er ook meer tijd aan besteden. Gaat het eventjes niet goed, dan kan je het telkens weer opnieuw proberen tot je een mooi resultaat bekomt.

Enkele tips voor het zelf maken van een pasfoto van jouw baby

  • Zelf een pasfoto van een baby nemen gaat makkelijk als de baby in een maxi cosy zit. Als je een effen grijze, lichtblauwe of witte doek over de maxi cosy legt, heb je meteen de juiste achtergrondkleur.
  • Je kan het ook proberen door de baby op een doek op de grond te leggen. De baby kan hierbij makkelijker een rechte houding aannemen.
  • Is er iemand in de buurt die je kan helpen met het nemen van de foto, kan deze de baby rechtop houden. De handen kunnen onder het shirt van de baby, zodat deze niet op de foto staan. Als de persoon die de baby vasthoudt een grijze, lichtblauwe of witte doek voor zich houdt, is de achtergrond ook al meteen in orde.