Richtlijnen voor een pasfoto voor een Nederlands paspoort

Ben je aan een nieuw paspoort toe of vraag je voor de eerste keer een paspoort aan, dan moet je bij de gemeentediensten van jouw woonplaats hiervoor een aanvraag indienen.

Hoe gaat de aanvraag van een paspoort in zijn werk?

Neem vooraf al eens telefonisch contact op met de gemeentediensten of bezoek de website van jouw gemeente. Zo kom je te weten of je voor de aanvraag van een paspoort een afspraak moet maken, wat de prijs is van een paspoort, hoe lang je op het paspoort zal moeten wachten en welke documenten je moet meenemen om de aanvraag te doen. Hou er ook rekening mee dat je alleen persoonlijk een paspoort kan aanvragen en ophalen. Niemand kan dit in jouw plaats doen.

Een officiële pasfoto voor een paspoort

Wat je zeker nodig zal hebben voor de aanvraag van een paspoort is een officiële pasfoto. Sinds de invoering van de biometrische paspoorten moet de pasfoto voor een paspoort aan enkele strenge voorwaarden voldoen.

Waar komen die pasfoto richtlijnen nu juist vandaan?

Deze richtlijnen werden opgesteld door de I.C.A.O. (International Civil Aviation Organization) en gelden voor alle pasfoto’s in heel Europa, dus ook voor een pasfoto voor een Nederlands paspoort. De nieuwe paspoorten werken immers met biometrische gegevens. Een van deze gegevens is een gezichtsopname. Daarom zijn de normen voor een officiële pasfoto dus strenger geworden. Een pasfoto die je een aantal jaren geleden hebt laten maken, zal dus hoogstwaarschijnlijk niet meer aan deze nieuwe strenge voorwaarden voor een pasfoto voldoen.

De vereisten voor een pasfoto voor een Nederlands paspoort

Kort samengevat zijn de eisen van een pasfoto voor een paspoort in te delen in vier categorieën.

 1. De eigenlijke foto:
  • kleurenfoto
  • in goede staat
  • afgedrukt op hoogwaardig, glad fotopapier
  • formaat pasfoto Nederlands paspoort: 35 millimeter bij 45 millimeter (breedte maal hoogte).
 2. De achtergrond: variërend van lichtgrijs naar lichtblauw of wit.
 3. De positionering en de houding van het hoofd.
  • frontaal
  • recht naar voren.
 4. De positie en de uitdrukking van het gezicht
  • neutrale gezichtsuitdrukking
  • het gezicht moet volledig vrij zijn
  • de ogen moeten volledig zichtbaar zijn
  • afmetingen pasfoto Nederlands paspoort: van ooraanzet tot ooraanzet tussen de 16 en 20 millimeter breed.

Een officiële pasfoto voor een paspoort laten maken

Uiteraard kan je voor een officiële pasfoto die aan alle vereisten voldoet voor een Nederlands paspoort bij een fotograaf terecht. Deze zijn echter eerder duur. Daarbij komt nog dat zij vaak na jouw werkuren al gesloten zijn. En daar sta je dan. Een fotohokje dan maar? Dat kan natuurlijk. Het nadeel van zo’n fotohokje is echter dat je vaak geen preview te zien krijgt. Eens de foto gemaakt is, wordt die meestal meteen afgedrukt. Best wel gevaarlijk als de eisen voor houding en gezichtsuitdrukking zo streng zijn. De beste oplossing is dus eigenlijk de officiële pasfoto voor een paspoort zelf maken. Dit kan met onze fotoservice eenvoudig online. Hoe je hiervoor te werk gaat, wat je nodig hebt en wat de voorwaarden zijn komen later uitgebreid aan bod.

Alle informatie over de voorwaarden waaraan een officiële pasfoto voor een Nederlands paspoort moet voldoen kan je vinden op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/eisen-pasfoto-paspoort-id-kaart