Weergave gezicht

Op een pasfoto die voor officiële doeleinden gebruikt wordt moet het gezicht van de betreffende persoon volledig zichtbaar zijn. Dit wil zeggen dat zowel de zijkanten van het gezicht als de ogen niet geheel of gedeeltelijk bedekt mogen zijn.

Haar dat over de ogen valt of schaduwen veroorzaakt in het gezicht zal geautomatiseerde herkenning belemmeren waardoor de persoon niet voldoende geïdentificeerd kan worden. Als de zijkanten van het gezicht bedekt zijn kan de ooraanzet niet bepaald worden en kan men de breedte van het gezicht niet afleiden uit de foto. Dit impliceert echter niet dat de oren volledig zichtbaar moeten zijn. Er mag geen schaduwvorming merkbaar zijn op het gezicht en vooral niet rondom de ogen. Als de persoon op de foto oorbellen, een haarband of iets dergelijks draagt, dan mogen deze accessoires niet reflecteren op de foto. Hoofdbedekking mag alleen op grond van godsdienstige, levensbeschouwelijk of medische redenen (zie de rubriek uitzonderingsbepalingen).

Voorbeelden

Weergave van het gezicht bij officiële pasfoto's 1Weergave van het gezicht bij officiële pasfoto's 2Weergave van het gezicht bij officiële pasfoto's 3

V.l.n.r.: 1. goede foto, 2. hoofd bedekt, 3. gezicht niet volledig zichtbaar, 4. gezicht niet volledig zichtbaar, 5. gezicht niet volledig zichtbaar, 6. ogen niet zichtbaar.

Van bovenstaande foto’s is enkel de eerste foto een goede foto. Het gezicht van de persoon is volledig zichtbaar en de ogen en de zijkanten van het gezicht worden door niets belemmerd. De breedte van het gezicht valt uit de foto duidelijk af te leiden en er is niets van schaduwvorming te merken. De persoon op de tweede foto draagt een pet en hoofddeksels zijn enkel uitzonderlijk toegestaan omwille van godsdienstige en levensbeschouwelijke redenen. Een pet valt niet onder deze uitzonderingsmaatregelen. Op de volgende drie foto’s is het gezicht van de personen niet volledig zichtbaar door de haren die over het gezicht vallen. De persoon op de laatste foto houdt de ogen gesloten.