Fotokwaliteit

Pasfoto’s voor officiële documenten moeten eerst en vooral in kleur zijn. Zwart-wit foto’s zijn helemaal niet toegestaan. Daarnaast moet op de foto het gezicht van de betreffende persoon scherp en duidelijk zijn en moet deze goedgelijkend weergegeven worden. Vooral het contrast en de details in het gezicht moeten voldoende scherp zijn en de kleurstelling van het gezicht moet natuurlijk zijn.

Wat de foto zelf betreft, deze moet op hoogwaardig, glad fotopapier afgedrukt worden, dus op papier speciaal bestemd voor het afdrukken van foto’s. Het papier moet mooi glad zijn en mag dus geen oneffenheden hebben of in reliëf zijn afgedrukt. Qua optische kwaliteit moet het beeld van de foto vergelijkbaar zijn met een minimale resolutie van 400 DPI.

Voorbeelden

V.l.n.r.: 1. goede pasfoto, 2. zwart-wit foto, 3. foto met optische vervorming, 4. foto met onnatuurlijke weergave, 5. foto met te weinig contrast / flets, 6. onscherpe foto.

Van bovenstaande foto’s voldoet enkel de eerste foto aan de kwaliteitseisen voor een pasfoto voor officiële doeleinden. De foto is in kleur en het gezicht van de betreffende persoon wordt duidelijk weergegeven. De kleurstelling is natuurlijk en de details in het gezicht zijn duidelijk merkbaar. De tweede foto is zwart-wit en is dus niet toegestaan. Op de derde foto wordt het gezicht niet natuurlijk weergegeven en de vierde foto is qua kleur niet aanvaardbaar. Op foto nummer vijf is er onvoldoende contrast aanwezig tussen het gezicht en de achtergrond waardoor de foto er flets uitziet en de laatste foto is veel te onscherp.