Gezichtsuitdrukking

Het gezicht van een persoon op een pasfoto die voor officiële documenten gebruikt wordt moet door middel van geautomatiseerde gezichtsherkenning vergeleken kunnen worden met de persoon zelf. Hiervoor is het absoluut noodzakelijk dat deze persoon recht in de camera kijkt als de foto genomen wordt. Hierbij moet het gezicht van deze persoon ook een neutrale uitdrukking vertonen en moet de mond gesloten zijn. Op een officiële pasfoto mag er niet gelachen worden. Dit betekent echter niet dat de persoon boos, nors of stuurs moet kijken. Het komt er vooral op aan dat de gezichtsuitdrukking zo neutraal mogelijk is.

Voorbeelden

Gezichtsuitdrukking bij officiële pasfoto's 1Gezichtsuitdrukking bij officiële pasfoto's 2Gezichtsuitdrukking bij officiële pasfoto's 3

V.l.n.r.: 1. goede foto, 2. geen neutrale blik, 3. niet recht in de camera kijken, 4. niet recht in de camera kijken, 5. mond niet gesloten, 6. mond niet gesloten.

De eerste foto is een weergave van een perfecte officiële pasfoto. De persoon kijkt recht in de camera, heeft een neutrale gezichtsuitdrukking en de mond is gesloten. De gezichtsuitdrukking van de persoon op de tweede foto is niet neutraal, op de derde en de vierde foto kijken de personen niet recht in de camera waardoor deze foto’s niet aanvaard zullen worden als officiële pasfoto’s.

De personen op de laatste twee foto’s houden de mond niet gesloten. Bovendien is een brede glimlach op een pasfoto voor officiële doeleinde niet toegestaan.